MODROSTI ZA POMIRITEV ŽIVČKOV NA MATURI & TESTU - matzapiski.si
 • Knjiga Matzapiski za srednjesoleKnjiga vse formule za ss

 • MatPole kombo matzapiski.si

matura zadnji dan srecno

MODROSTI ZA POMIRITEV ŽIVČKOV NA MATURI ... PA TUDI NA TESTU :)

Mogoče ti kakšen od spodnjih nasvetov pomaga, da bo šlo na maturi ali pa na testih čim bolje:

 

 

crte

 1. Da se pomiriš in začneš normalno dihat, če ugotoviš, da večino ne znaš (to samo strah dela), poišči nalogo, ki jo znaš (pa tudi če je ta zadnja) in jo reši.

 2. Poišči naslednjo, ki misliš, da bi šla in se je loti - tako se umiriš, ker vidiš, da nekaj pa le znaš - in to je nujno, kajti, živčki delajo luknje v spominu in znaš pol manj kot doma, zato se moraš umirit, skulirat, da lahko začneš na polno uporabljat glavo ;)

 3. Začni naslednjo nalogo in če je ne znaš rešit do konca, še malo pomisli, ampak ne predolgo, da ne zgubljaš dragocenega časa. Torej, če se ti zatakne, si ob številki naloge napiši vprašaj (da se kasneje vrneš) in pojdi na naslednjo, ker živčnost spet raste, če se predolgo zadržiš pri neki nalogi, jo radiraš, črtaš, popravljaš, hkrati pa veš, da te čaka še ogromno nerešnih nalog - grozljivka.

 4. Nato reši vse naloge kolikor pač znaš, in nato zadihaj :)

 5. Potem pa pojdi še enkrat čez naloge in probaj razrešit še kak vprašaj, mogoče ti kakšna druga naloga da idejo, kako bi jo rešil, mogoče se kaj novega spomniš, kajti ko te čas ne preganja, ko veš, da si rešil, kar znaš, bolj trezno razmišljaš.

 6. Reši vse naloge, napiši vsaj formulo, nariši skico, nekaj probaj, saj minus točk ni, lahko samo kakšno pridobiš ;)

 7. Če ti ostane čas, da bi pregledal rešene naloge, najdi pri nalogi nepopisan del lista in tam še enkrat reši nalogo in poišči razlike. Kjer ugotoviš, da je narobe, samo lepo prečrtaj, ne rabiš čičkat ali radirat, da ne zgubljaš časa. Če je prečrtano, ne velja.

 8. Pri vseh nalogah piši formule, nujno!

 9. Vse, kar lahko izračunaš na pamet, zapiši!!!, nujno, ker drugače lahko zgubiš točke za najlažje stvari.

 10. Ko nalogo rešiš, še enkrat preberi navodilo, da kaj ne izpustiš.

 11. Ko prepišeš podatke, jih še enkrat preveri, če si jih prepisal prav, ker take napakice so pa res nedopustne. Če kaj ne znaš, pač ne znaš, vse tud ne moremo znat ;), če pa znaš in si samo površen, uf, to pa ni ok.

 

In to je to. Meni je pomagalo. Včasih se mi je zdelo, da nič ne znam, pa sem na koncu običajno vse rešila, ko so živčki popustili ;)

PA SREČNO :D
 

crte

MaratonPol knjiga matzapiski